عرض تبریک به جناب آقای دکتر کارگریان
آقای دکتر مهدی کارگریان، عضو هیأت علمی دانشکدهی فیزیک، برندهی جایزهی معتبرمرکز بین المللی فیزیک نظری عبدالسلام (ICTP) در ایتالیا در سال ۲۰۲۰ شدهاند. این جایزه بطور مشترک به ایشان و دکتر د. روی (از مؤسسهی تحقیقاتی رامان - بنگلور) داده شده است.
بنا بر گزارش ICTP این جایزه به پاس کارهای پیشرو و صفشکنانهی دکتر کارگریان بر روی عایقهای توپولوژیک منقسم (fractionalized topological insulators)، عایق مات توپولوژیک ضعیف (weak Mott topological insulators) و عایقهای مات بلورین (crystalline topological Mott insulators) به ایشان اعطا شده است.عایقهای توپولوژیک به دستهای از مواد میگویند که تودهی (درون) ماده نارسانا و مرز آن رسانای الکتریکی با رسانندگی گسسته (quantized) است. رسانندگی این مواد در مرزشان نسبت به افزایش ناخالصیهای غیرمغناطیسی، برهمکنشهای ضعیف، افت و خیزهای گرمایی و دیگر اختلالهای معمول بسیار پایدار و در محدودهی وسیعی مستقل از جزئیات مادهی مد نظر و بنابراین یک پدیدهی توپولوژیک است. رسانندگی پایدار و گسستهی سطحی از ویژگیهای بنیادی این مواد است، چرا که اگر آنها را به دو نیم تقسیم کنیم، دو سطح تازه پدیدار شده در مرز قطعههای کوچکتر هم مانند دیگر سطوح موجود رسانا خواهند شد.
عایقهای توپولوژیک منقسم، موادی هستند که در آنها علاوه بر برهمکنش اسپین-مداری الکترونها که پیشرانهی رفتار توپولوژیک آنهاست، برهمکنشهای عموماً دافعهی میان الکترونها نیز نقش مؤثری در بروز برخی رفتارهای آنها دارند. همچنین، عایقهای مات توپولوژیک ضعیف و عایقهای مات بلورین دستهی دیگری از مواد توپولوژیک هستند که با فرض برخی تقارنهای اضافی در سیستمهای برهمکنشی میتوان پایداری حالتهای سطحی را در آنها پیشبینی کرد.
دکتر کارگریان از نخستین دانشمندانی است که در زمینههای بالا شروع به پژوهش و نقش و اهمیت برهمکنش در سیستمهای توپولوژیک را به جامعهی علمی گوشزد کردند.
دانشکدهی فیزیک، کسب این جایزهی پرارزش را به آقای دکتر کارگریان صمیمانه تبریک میگوید.
https://www.ictp.it/about- ictp/prizes-awards/the-ictp- prize/the-prize-winners/ictp- prize-winners-2020.aspx